10 April 2015

MARKETTEN ET ALINIR MI ?

MARKETTEN ET ALINIR MI ?

Soruyu hemen sordum. Cevabını da hemen vereyim. 

Migros, Carrefour ya da başka bir süpermarket, hiç farketmez. Büyük marketlerden (artık 2010'lu yılllarda "AVM'den" dememiz mi lazım yoksa?) et alınmaz.

Nereden mi alınır?

Küçük esnafı 2000'li yıllardan sonra bu denli yok sayan, unutan, unutturanlar utansın.

Bu kişilere biraz ilginç gelebilir ama, et kasaptan alınır. "Bu devirde kasaba da güvenilmez ki" dediğinizi duyar gibiyim. Ama bu, işin biraz da kolaycılığı olmuyor mu? Bu devirde insana güvenilmez deyip konuyu da burada kapatabiliriz elbette ama, niyetimiz ve amacımız kaliteli ve sağlıklı et almaksa eğer, kapatmak yerine günün koşullarında en makbul ve makul olanı neyse onu uygulayıp o yolu zorlamamız gerekiyor.

Bu konuda anlaşabildiğimizi düşünerek yapabileceklerimize geçiyorum. Bu konuda market tarafında yapılabilecek çok fazla birşey yok. Ne bulduysak ona razı olmak zorundayız. Biraz zor ama esaslı çözüm de burada başlıyor. İyisi mi mahallenizin kasabına gidin, selamun aleykum ağabey nasılsın deyin. "Etler nerden geliyor? Bana doğal yayılmış hayvanın eti lazım, ne dersin buralarda bulabilir miyim?" diye samimi olarak sorun. (Dikkat edin, taktiksel bir soru, senin et iyi mi dersen, iyi der, almak zorunda kalırsın, önemli olan kasabınızı biraz konuşturmak.) 

Adam dürüst biriyse, şöyle bir şey diyecektir, "Valla bu zamanda hayvanları yemle besliyorlar bizim yapacağımız bir şey yok" vs.... 

Hayırlı günler de ve çık oradan. 

Adam etine güveniyorsa, kendi aldığı yeri, kesimini, tadını, müşterisini anlatmaya başlayacaktır. Oradan alışveriş yapabilirsin, "bakalım deneyelim beğenirsek sürekli senden devam ederiz" dersin ve hangi yemeği yapacağını söyleyerek et alırsın. (Sizli bizli konuşmak yerine özellikle direk "sen" diye konuşun ki samimiyet olsun, arada mesafe olmasın, esnafın seni de kazanmak istesin, önünde saatlerdir beklemiş et yerine özel müşterisi için arkada sakladığı etten versin sana.) 

Diğer bir husus ise, kasaptan et alırken "bana şunu ver" denmez. Hangi amaç için hangi etin alınacağını kasap sizden iyi bilir. Bunu ona bırakın ve böylece kasabınıza da güven aşılayın. "Şu yemek için, barbekü için, köfte için, haşlama için, güveç için vs..." denilerek et alınır. Böylece o da müşterisinin itinalı ve dikkatli müşteri olduğunu anlar ve sana bilinçli ve güzel et verir. 

Esnaftan alışveriş taktik işidir, zordur. Ama damak tadı için, sağlık için, aynı zamanda esnafı desteklemek için lüzumludur. 

Tekrarlayalım: 

MARKETTEN ET ALINMAZ !!!!! NOKTA !!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...