Hastane Randevu Sistemi (MHRS) sağlık alanında büyük bir yenilik ve kolaylık, ona şüphe yok. Özellikle büyük şehirlerde hastanede sıra beklememek üzerine kurulmuş bir sistem. Ama buna rağmen İstanbul gibi büyük şehirlerde bir sıkıntı var yine de.
Eğer diyelim beliniz ağrımaya başladı ve gidip bir doktora görüneyim diyorsanız sistem çok güzel. En yakın hastanede en yakın zamana randevu alıp sıra beklemeden doktorunuza görünüyorsunuz.
Ama hastalık dediğin öyle her zaman bir iki gün önceden haber vermiyor ki. Özellikle kış aylarında, sabah kalktığınızda ağız-burun akıntısı, boğaz düğümlenmiş bir haldeyseniz, hafif ateş de başlamışsa, eyvah ki eyvah.
1) Yakındaki bir devlet hastanesinde muayene olayım, bir an önce iğne, ilaç vs. alayım derseniz, o işi unutun. En iyi ihtimal bir sonraki güne, çoğu zaman 2-3 güne uygun zaman bulabilirsiniz. O kadar beklerseniz birincisi bademcikler tenis topu gibi olacak, ikincisi hastaneye helikopterle filan gitmek zorunda kalacaksınız. Ayrıca iş yeriniz için de rapor alamayacaksınız.
2) Durumunuz o kadar da acil değil tabii ki ama hızlı tedavi için acil servise gideyim derseniz yanınıza çadır battaniye filan almanız gerekebilir. Sonuçta kolu kırık bir hasta oradan içeri girdiği anda beklemekten başka yapılacak bir şey yok.
3) Ama iş yeri için rapor almalısınız yani aynı gün doktor görmek zorundasınız. O zaman da tek çare özel hastaneler. Yani cüzdan çalışacak ! Yani ikinci eyvah !.
4) Özel hastaneden randevu alayım derseniz, belki birkaç saate alırsınız ama ne farkeder ki? Acile gidip beklerim diyorsunuz ve çoğu kez 30-60 dak içinde direk acilde muayene oluyorsunuz.
5) Keşke herşey bu kadar güzel olsa. Bu defa özel hastanelerle cüzdanınız arasındaki o büyük aşk(!) devreye giriyor. Özel teşebbüse -hem de acil- olarak yolunuz düştüyse yandınız. Hemen gelsin tahliller, röntgenler, serumlar, iğneler. Çıkışta en az bir 150 TL ile evinizin yolunu tutuyorsunuz. Hiçbirisi olmasa girdi-çıktı en az 40-50 TL ödemek zorundasınız. Diyeceksiniz ki durumunuz acilse ücret alamazlar. Eğer durumunuz gerçekten ACİL bile olsa ücret ödeyip ödememeniz sadece oradaki görevlilerin insafına kalmış bir durumda. Ben kendim zehirlenme sebebiyle gittiğim bir özel hastane acilinde benden 92 TL aldılar ve şikayetlerim sonucunda paramı geri alabildim. Düşünün zehirleniyorsunuz, üstüne bir de para ödüyorsunuz.
Yani kısacası şu anki düzende özel hastanelerin acilleri para basıyor.
Bundan sonrasında da diğer sıkıntı başlıyor. Aldığınız rapor 3 günden az ise, iş yeriniz maaşınızı ödemek zorunda değil.
Böylece hem özel hastane ücreti, hem ilaç parası, hem de günlük maaşınızdan olma durumunuz söz konusu.
Hadi geçmiş olsun !
No comments:
Post a Comment