29 November 2012

Okullarda Forma Devam Etmeli

Özgürlük alanlarının genişlemesinin bir sonucu olarak artık kaçınılmaz hale gelen ve ilköğretimde 2013'den itibaren uygulanması öngörülen okullarda kıyafet serbestliği için şu aşamada sosyolojik yapımızın yani halkımızın eğitim düzeyi, kültür yapısı ve ekonomik yönüyle buna henüz hazır olmadığı kanaatindeyim.

Biraz açmak gerekirse, farklı gelir düzeyine mensup ailelerden gelen küçük yaştaki çocukların kıyafet ve genel görünüm konusunu fazlasıyla gözlerinde büyütecekleri, bunun psikolojik olarak yaratacağı sorunların özellikle dar gelirli aileler üzerinde de "o şunu giyiyor, bu şu markadan giyiniyor" şeklinde gereksiz bir baskı unsuru olacağı uzun yıllardan beri dile getirilen bir gerçekliktir. Oysa bu durum, gelişmişlik düzeyi çok yukarılarda olan örneğin Avustralya gibi ülkelerde çoktan aşılmıştır. Üstü başı pespaye gibi görünen bir adamın toplu taşımadan inip park yerinde bekleyen Mercedes'ine bindiğini gördüğünüzde orada hiç şaşırmazsınız çünkü.

Yani diyeceğim, kıyafet ile üst baş artık "statü göstergesi" olmaktan çok uzaklaşmıştır, öyle de olmalıdır. Ancak bizim örfümüz, alışkanlıklarımız ve reflekslerimiz açısından bunu söyleyebilmemiz henüz çok zor. 

Bunun dışında gözden kaçabilen başka hususlar da yok değil. Örneğin hergün bir şekilde aynı kıyafetle okula gitmek yerine farklı farklı kıyafet kullanmak istenmesi kaçınılmaz olacak, dolayısıyla ekonomik gelişmişliğini henüz nihayete erdiremeyen ülkemizde bu durum çoğu aile bütçesine daha fazla yük getirecektir.

Hergün sürekli biçimde kullanılan bu kıyafet ve ayakkabıların daha çabuk eskiyeceği, o yüzden daha sık alışveriş merkezlerinin yolunun tutulacağı, ödenemeyen kredi kartı ekstrelerinin daha da kabaracağı ise başka bir sorun.

Bir diğer husus ise bu kıyafetlerin yıkanması, ütülenmesi gibi ekstra maaliyet gerektiren konuların küçük de olsa faturalara yansıması, bunun da kıstlı bir gelire mensup ailelerin gider hanesinin büyümesine yol açmasıdır.

Modernleşmenin ölçülerinden olan özgürleşme çabası iyi güzel de, bu yoldaki atılımların da tüm faktörler gözetilerek yerinde ve zamanında yapılması da ayrı bir önem taşıyor elbette.

N.Ö.


3 comments:

  1. Güzel bir blog olacakmış ama sahibi uzun bir tatile çıkmış anlaşılan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yok hayır tatile çıkmadım ama iş değişikliği nedeniyle yoğun bir döneme girdim :). Halen yayınlamadığım yazılarım mevcut, sadece biraz zaman ayırabilmem gerekiyor. İlginiz için teşekkürler.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...