Fayda kavramı sadece bir öğretmenin öğrenciye faydası şeklinde algılanmamalı. Bir aracın sürücü koltuğunda iken trafik kurallarına riayet ederek de çevrenize faydalı olabilir, örnek davranışınızla onlara bir model oluşturabilirsiniz. Bir şeridi değiştirirken "kimse sinyal vermiyor, ben bunu yapsam ne olacak" düşüncesine sahip olur ve tüm davranış kalıplarınızı bu psikoloji doğrultusunda belirlerseniz, başkalarının da "kimse"sine otomatikman dahil olursunuz ve onları da aynı davranışa teşvik edersiniz. Hem yanlışı yaparken, hem de yanlışa sevk eden bir durumda olursunuz.
Ancak bunun aksine "kimse sinyal vermiyor, ancak ben bunu uygularsam belki bir sürücünün dikkatini çekerim, farkındalık oluşturur ve belki de o kişinin ilerdeki bir zamanda hayatının kurtulmasına vesile olurum" şeklinde düşünürseniz, olması gerekeni yapmış olmanın vereceği vicdani ve insani rahatlığa ulaşmış olur, doğruyu yaparken doğruya da sevk etmiş olursunuz. Günün birinde de "kimse sinyal vermeden şerit değiştirmiyor, ben de bunu yapmalıyım" düşüncesinin toplumda yer etmesinde küçük de olsa bir fayda üretmiş olursunuz.
Özellikle aktif araç sürücülerinin dikkatle izlemesi gereken aşağıdaki videoyu bu konuda bilinçlenmeyi sağlamak açısından dikkatinize sunuyorum. Umarım biraz olsun trafik kurallarının faydaları ve önemi hakkında yeniden bir bilinçlenme oluşmasında katkısı olacaktır. 8 yaşından küçüklerin izlememesi kişisel tavsiyemdir.
yıllar önce izlediğim bir videoydu önceleri çok dikkat ediyordum zamanla kurallar değişti benim için ama yeniden hatırlattığın için teşekkür ederim. Henüz hiç bir şey için geç olmadan, bizim veya başkalarının hayatlarını karartmadan trafik kurallarına uyalım, uymayan insanları da uyarmayı bir insanlık görevi bilelim....
ReplyDeleteÇok doğru söylüyorsun. Ben de eskiden orta düzeyde dikkat ediyordum ancak yurt dışında herşeyi görüp bildikten sonra, bu konuda da katetmemiz gereken çok yol olduğunu farkettim. Eh, faydalı olabiliyorsak çevremize, ne mutlu.
ReplyDeletezaten yurtdışını hele de amerikadaki sistemi gördükten sonra insanın türkiyedki trafiğe söylecek sözü kalmıyor. Aslında ülkedeki medeniyetseviyesini o ülkedeki trafikte de arayabilirsiniz bir bakıma örnek olacaktır. ülkemizdeki durum ortada maalesef.
ReplyDeleteAynen katılıyorum. Bir ülkeye gittiğinde orası hakkında ilk izlenimin havaalanından çıktığında trafikte oluşuyor. En şaşırdığım şey, hemen her ülkede daha çıktığında karşıya geçerken araçlar nasıl da durup bekliyorlar senin geçmen için. Burda topuğunu kurtarabilirsen karlısın.
ReplyDelete